Обробка озимої цибулі

 
Запит цін на цибулю     До уваги імпортерів: оптові поставки цибулi виконуються контейнерними і вагонними партіями. Умови поставки згідно з Інкотермс 2010. Для отримання цін необхідно відправити запит на розрахунок згідно специфіки вашої компанії.

 

Нові технології вирощування цибулі

Лук - одна з найбільш популярних овочевих культур, посівні площі якої коливаються в межах 30-40 тис. га. Основний обсяг виробництва сконцентрований в південних регіонах, де грунтово-кліматичні умови та сучасні технології вирощування

дозволяють отримувати товарні цибулини протягом одного вегетаційного сезону. Щоб бути успішним в умовах ринкової економіки, завдання будь-якого фермера отримати заплановану кількість продукції високої якості, а також вийти з нею на ринок в сприятливий момент, що дозволить продати свій товар найбільш вигідно.

Ціна лука на оптових ринках у сезоні 2010 року була досить нестабільна: наприклад, в травні вона досягла 6,8 грн, а в липні - впала до 1,9 грн. За даними малюнка 1 легко визначити, що термін поставки продукції - визначальний чинник, який впливає на ціноутворення.

Останнім часом все актуальніше звучить питання конвеєрного вирощування цибулі ріпчастої. Щоб гарантувати безперебійне надходження цього овоча цілий рік, вирощують його в однорічній (підзимовий і ранньовесняний посів), дворічна (Сєвка) і розсадний культурі (середнього дня). Для цієї мети лук закладають і на зберігання, а при гострій нестачі імпортують. Потрібно відзначити, що цибуля - один з небагатьох овочів, який експортують за межі країни в значних обсягах.

По довжині світлового дня цибуля ріпчаста ділять на групи короткого, середнього, довгого і довгого-довгого дня. Територія України лежить в межах 44-52 С ° північної широти, що дозволяє вирощувати сорти і гібриди середнього, довгого і довгого-довгого дня.

Особливості вирощування озимої цибулі

У промислових масштабах в Україну озимий лук вирощують уже кілька років. Площі під ним мають тенденцію повільного, але стабільного зростання. На сьогоднішній день вони складають близько 1000 Га.

Перевагою такого способу є те, що збирання озимого лука починається на 1-1,5 місяці раніше, в порівнянні з цибулею весняного посіву, а також на 0,5-1 місяць раніше в порівнянні з розсадній культурою. Лук озимий вирощується в основному для продажу в пучках або з обрізаним пером, частіше після чистової обробки. При хороших погодних умовах і повному комплексі елементів технології вирощування з 1 Га можна отримати 40-45 т, або 70-100 тис. пучків озимої цибулі.

Безсумнівною перевагою озимої цибулі є те, що він досить легко переносить низьку температуру : до-15 ° С при відсутності сніжного покриву, і ще більш низьку при наявності снігового покриву товщиною кілька сантиметрів. Але в дуже холодні безсніжні є велика ймовірність вимерзання лука.

Є певні спеціальні сорти та гібриди короткого або середнього дня, призначені для озимого вирощування й формують цибулини (цибульні потовщення) при 12-14-годинному дні. Для озимого посіву настійно не рекомендується використання сортів і гібридів для весняної сівби, набагато гірше переносять зимівлю. Вони стрілку, дозрівання і збір цибулі при цьому запізнюються. Незважаючи на суворі зими минулих двох років, в умовах Півдня України (Одеська, Херсонська, Миколаївська та Запорізька області) були отримані відмінні результати при вирощуванні гібрида озимої цибулі Балстар F1 (компанія Seminis). Сортова технологія вирощування цього гібрида розроблена фахівцями компанії і ефективно впроваджена в передових господарствах Скадовського та Каховського районів Херсонської області. Деякі рекомендації цієї технології викладені нижче.

Дата посіву лука озимого має вирішальне значення: оптимум для умов Півдня України - 20-25 серпня. Занадто ранній посів погіршує зимостійкість, занадто пізній - сприяє стрілкування. Спосіб посіву аналогічний способу посіву цибулі, висаджують навесні. Норма висіву насіння озимої цибулі становить 1,2-1,5 млн шт. / Га, що дозволяє після перезимівлі отримати 0,6-0,7 млн раст. / Га.

Дуже важливим елементом вирощування озимої цибулі є осіння підготовка рослин до умов перезимівлі. Правильне збалансоване харчування з упором на калійні добрива, некореневі підживлення, захист від шкідників і хвороб дозволяють сформувати розвинену кореневу і вегетативну систему, що дозволяє без істотних втрат перенести умови практично будь зими. Оптимальним вважається входження рослин озимої цибулі в перезимівлю в фазі 3-5 справжніх листків.

Урожай товарного лука формується в кінці травня - початку червня, а обрізного - з початку-середини травня. Як раз в період максимальної ціни за одиницю продукції (5-6 грн / кг).

агротехнологічні вимоги озимої цибулі щодо попередніх культур, грунту, добрив і засобів захисту рослин від шкідників, бур'янів і хвороб дуже близькі до вимог цибулі весняного посіву. В свою чергу необхідно вказати на деякі особливості в питаннях добрива та захисту рослин.

Для передпосівного добрива азотом краще всього використовувати натріеваую селітру, а для основного - аміачну або кальцієву. За 1-2 тижні до висіву одноразово застосовується добриво лука фосфором (100-150 кг / га) і калієм (200-250 кг / га). При річної оранці після збирання попередників, рекомендується внести половину дози фосфорних і калійних добрив перед процедурою, а після неї - другу. Як фосфорних добрив можна використовувати суперфосфат або фосфат амонію, а в якості калійних - сульфат калію. Перед зимою не слід зловживати азотом, оскільки в цьому випадку лук гірше переносить зимівлю, в той час як підвищені дози фосфору і калію сприяють кращій зимівлі лука.

Під час вегетації (і восени, і навесні) озимий лук рекомендується зробити полив. Іноді, особливо при літньому посіві, зрошення є досить необхідним заходом, яка зумовлює успіх вирощування. Найчастіше після збирання попередників грунт буває пересушеною, тому висів насіння без зрошення може бути досить ризикованим. Сходи цибулі в цьому випадку часто виявляються запізнілими і слабкими, що негативно впливає на його зимостійкість.

Навесні, при першій можливості виходу техніки в поле, рекомендується провести глибоке міжрядний розпушування грунту, ущільнився в зимовий період. Це позитивно впливає на ріст і розвиток лука, сприяючи його дозріванню і дозволяючи проводити прибирання в більш ранні терміни.

Ранньою весною, при виході цибулі з перезимівлі, існує загроза пошкоджень посівів цибулевої мухою. Цей шкідник здатний за короткий час нанести значної шкоди ослабленим після зими рослинам. Тому настійно рекомендуємо систематично проводити моніторинг озимої цибулі на наявність цибулевої мухи і при необхідності боротися зі шкідником дозволеними для використання інсектицидами (наприклад, Карате Зеон 050 CS - 0,2 л / га).

Особливості вирощування розсадного лука

Щоб отримати ранній урожай ріпчастої цибулі, деякі овочівники практикують вирощування його розсадним способом. При цьому урожай дозріває на 2-3 тижні раніше, ніж у безрассадном лука. Найбільш технологічний варіант - виробництво розсади в касетах. Переваги цього способу: 1) практично повна приживлюваність рослин; 2) значне зменшення витрат праці та підвищення його продуктивності; 3) економія насіння в порівнянні з безрассадним способом вирощування.

Вирощують розсаду в парниках і теплицях. Вирощування в теплицях переважно, оскільки в них набагато легше підтримувати режим мікроклімату, ніж в парниках. Ідеальні для вирощування розсадним способом такі гібриди, як Кенді F1, Екзакта F1, Сьєрра Бланка F1 (компанія Seminis). Нижче наведені рекомендації для вирощування розсади і рослин цих гібридів, якими користуються багато фермерів і отримують відмінні результати.

Перед засипанням грунтосуміші касети необхідно продезінфікувати в насиченому (0,5-1%) розчині перманганату калію. Піддавати касети термічній обробці не варто, так як це може привести до порушення структури і, відповідно, псування касет. Грунтосуміші рекомендується збагачувати макро - і мікроелементами з розрахунку на 1 м3: аміачної селітри - 0,8-1,5 кг, суперфосфату - 3-5 кг, хлористого калію - 0,5 кг, сірчанокислої міді - 1,5-2 г, борної кислоти - 1,5-2 г, сірчанокислого марганцю - 11-15 г і сірчанокислого цинку - 11-15 р.

Розсаду в теплицях вирощують протягом 50-55 днів. Посів проводять в кінці січня - початку лютого. У кожну клітинку касети висівають по 5 насіння цибулі. У підсумку в кожному осередку вийде по 3-4 рослини.

Грунтосуміш в касеті не повинна бути вище рівня перегородок, інакше коріння рослин з різних осередків переплетуться між собою. Для прискорення появи сходів та отримання вирівняною розсади цибулі касети з насінням рекомендується пророщувати в термокамері з оптимальною температурою (20... 25 ° С).

Всі операції проводяться в наступному порядку:

1) підготовка грунтосуміші (перемішування, збагачення елементами живлення, рН = 6-7);

2) доведення температури грунтосуміші і касет до температури пророщування;

3) після рівномірного прогрівання грунтосуміші до температури пророщування набивка касет почвосмесью і посів насіння (проводити посів слід в теплому приміщенні, не допускаючи охолодження грунтосуміші);

4) полив касет теплою водою;

5) приміщення касет в розігріту термокамеру (їх слід скласти в стопку і накрити поліетиленовою плівкою);

6) систематичний огляд касет (при першій же появі проростків касети виносять в теплицю на постійне місце).

Щоб уникнути виходу коренів рослин за межі обсягу осередку між дном касети і грунтом повинна бути повітряний прошарок не менше 10 см. Всі перераховані вище умови необхідні для швидкого і рівномірного проростання насіння.

Рекомендується наступний температурний режим вирощування розсади: 1) до появи сходів - 22... 25 ° С; 2) після появи сходів протягом 4-5 днів - 10... 12 ° С вдень і 8... 10 ° С вночі, 3) в подальшому - 18... 20 ° Сднем і 12... 14 ° С вночі.

За 10-12 днів до висадки розсаду починають гартувати. Плівку знімають практично повністю, накриваючи теплиці тільки при сильних похолоданнях. Загартована розсада витримує заморозки до-5...-6 ° С.

При вирощуванні касетної розсади особливу увагу слід приділяти якості поливу. Касети на підставках повинні бути встановлені строго горизонтально. При нерівномірному поливі або навіть при невеликому ухилі касет в одних осередках спостерігається нестача води, а в інших її надлишок. При цьому осередку, які недостатньо политі, пересихають, проросле насіння і рослини гинуть або пригнічуються, розсада виходить невирівняні, що, в свою чергу, призводить до ускладнень під час посадки розсади, догляду за рослинами і збирання врожаю (цибулини виходять невирівняних, знижується ранній урожай).

Перед висадкою касети поливають до такого стану, щоб рослина з грудочкою землі легко виймалося з комірки (визначають досвідченим шляхом). Висадку в грунт проводять наприкінці березня - перших числах квітня в залежності від конкретних погодних умов. Розсада повинна мати 2-4 справжніх листків довжиною 15-18 см. Схема посадки розсади орієнтовно складає 25-30? 15 см. В одне гніздо висаджується осередок з грудочкою землі і 3-4 рослинами в ній. Густота стояння рослин становить 120-130 тис. осередків / Га (у кожній клітинці - по 3-4 рослини, що відповідає 500-550 тис. раст. / Га).

Особливості вирощування цибулі-батуна

Лук-батун вирощують в однорічній і в багаторічній (2-5 років) культурі. Однорічна культура переважніше, оскільки цілі рослини (з вибіленим ложностеблем) мають більш приємний товарний вигляд, ніж зрізане перо.

Лук-батун можна вирощувати практично на всіх типах грунтів з хорошою аерацією. Кращі попередники для нього - це пар, зернобобові, озимі колосові, огірок і рання картопля. Велике значення також має ретельна осіння підготовка грунту.

Останнім часом все більшою популярністю у фермерів користуються сорти, отримані шляхом схрещування цибулі ріпчастої і цибулі-батуна. Цей метод дозволяє отримати рослини високої якості за максимально короткий період. Серед таких сортів цибулі, які використовують для вирощування на перо, найбільш відомі Байа Верде і Грін Банер.

Практикуються весняний, літній та осінній посів. Весняний посів насінням слід проводити якомога раніше, при першій можливості початку польових робіт. Витрата насіння в поле становить 18-20 кг / га, а на присадибних ділянках - 20-25 г/10 м?). Загущені посіви не тільки покращують якість зеленого пера, а й здатні прискорити збір продукції та підвищити врожайність. Глибина загортання насіння становить 1,5-3 см, що залежить від типу грунту і конкретних умов вирощування. Посів проводять як широкосмуговим способом (відстань між центрами смуг при цьому становить - 25-30 см), так і рядковим (з інтервалом 12-15 см).

Якщо ви хочете отримати урожай на 12-15 днів раніше, спробуйте зробити підзимові посіви. Норма висіву при цьому збільшується на 15-20%. Слід ретельно підготувати ділянку після збирання попередника, і пізньої осені, при настанні стійких холодів і зниженні температури грунту до 3... 4 ° С, проводите посів. З метою постійного отримання зелені цибулі можна організувати конвеєр посіву та збирання з інтервалом в 2 тижні.

Можна провести літній посів і не прибирати цибулю в цьому році, залишивши для відходу в зиму, і ранньою весною отримати зелень. При такому способі посіву навесні наступного року лук-батун повільніше стрілкою і тому має більш тривалий період збирання та високу якість пера. Формування врожаю прискорюється на 10-14 днів, а зелень виходить більш ніжною і соковитою, якщо провести весняне покриття тимчасовими плівковими укриттями рослин, перезимували у відкритому грунті. Посів навесні при багаторічній культурі призводить до того, що наступної весни перо утворюється швидше, але швидше і стрілкою. При весняному посіві лук на перо виходить через 50-60 днів, а при річному зелене перо здатне досягти стандартного розміру - 25-30 см - за 45-50 днів.

Щоб отримати більш високі врожаї лука -батуна, слід провести підживлення грунту мінеральними добривами (на 10 м?): аміачної селітри - 450 г, суперфосфату - 400 г, калійної солі - 300 г (N "150, Р205- 80, КО - 120 кг д. у. / Га). Хороші результати також дає осіннє внесення 20-30 т перегною на 1 Га. Оскільки лук - культура дуже вологолюбна, за вегетаційний період слід провести 4-5 поливів при нормах - 350-400 л/10 м? (350-400 м? / Га. Переважно для цього використовувати крапельне зрошення.

На зелень лук-батун слід прибирати при висоті листя 25-30 см. Якщо листя перевищують 35-40 см, урожай при цьому збільшується при погіршенні якості листя. При однорічній культурі врожайність зеленого пера може досягти 40-50 т / га.



 

 

На замітку імпортерам:

Нижче наведені індикативні пропозиції на поставку продуктів харчування традиційно імпортуються в країни СНД. Для отримання актуальних цін необхідно зробити відповідний запит із зазначенням найменування продукту, параметрів якості, базису поставки, обсягів і ін.

Важливо повідомити максимально детальний запит, щоб не втрачати час на додаткові уточнення.


Лук- рід трав'янистих рослин Allium, більшість з яких людство звикло бачити на столі мало не стільки, скільки існує цивілізація.

Чим краще підживлювати цибулю

Технологія вирощування салату

Вирощування цибулі ріпчастої парнику